fbpx

Форекс робот

Какво е Expert Advisor или форекс робот

AI Capital Forex Robot
Трейдинг алгоритъмът е систематичен набор от инструкции за търговия, написани на компютърен език, които информират какви действия да предприеме дадена търговска платформа. Необходими са няколко секунди на професионален трейдър да вземе експертно решение, докато при алгоритъма това време е едва 0.0001 секунди.

Не е изненадващо, че по-голямата част от финансовите институции им се доверяват. В днешно време, 3/4 от трейдинг решенията се вземат от машини, а не от хора. Тяхната скорост за обработка на данни и вземане на решения им дава предимство пред всеки човешки разум.

С Форекс Робота може да търгувате без да бъдете повлияни от алчност, страх или дори прости грешки при поръчките. При тях опитът и знанията ви не са от значение. В софтуера са интегрирани сложни алгоритми и мъни мениджмънт инструменти. Благодарение на тях, роботът сканира непрекъснато пазара и взема решения кога да изпълни подходящи поръчки.

Ползи:

 • Без грешки при ръчни поръчки
 • Денонощна търговия
 • Без емоции
 • Не следите пазара постоянно
 • Не е необходим опит

 

Защо повечето системи фалират

Трейдингът е една от най-предизвикателните професии на света. За да станеш професионален трейдър са нужни години пред графиките, като почти винаги първите такива са губещи. Подобна е и ситуацията с програмирането, от където идва разликата между успешните автоматизирани системи и губещите такива. За да направиш печеливша система трябва да си добър трейдър и да познаваш пазарите. Голямата част от създаващите роботи са програмисти, а не трейдъри. Те не познават пазарите и начина им на функциониране. Именно заради това се лутат с години разчитайки на принципа за случайни пазари – „цената винаги се връща“, опитват се да елиминират загубите (не ги приемат) и в този си стремеж не успяват да контролират риска, не са запознати с начина по който оперират брокерите и вместо да са в тон с интересите им се опитват да противодействат.

Основни типове губещи системи за автоматична търговия:

Мартингейл е принцип, който произлиза от казината и цели да победи ролетното колело. Същността му е удвояването на залога при загуба. Има хиляди системи за автоматична търговия, базирани на подобни принципи. Те винаги търгуват срещу движението на графиката и отварят позиция след позиция, обикновено повишавайки нейния обем. Идеята тук е, че при една корекция на тренда, "кошницата" от позиции излиза бързо на печалба, тогава системата затваря всички позиции, генерирайки сумарна печалба. Звучи чудесно, защото постоянно имате позиции и те постоянно се затварят, генерирайки малки печалби, възползвате се от хаотичния пазар. Рано или късно, при тези системи идва тренд, който ги занулява - веднъж на 100 или 1000 пъти, движението просто не прави корекция и увеличаващия се обем води до бърз фалит.

Този тип системи подобно на мартингейл базираните се осланят на теорията за случаен пазар. При тях робота отваря позиция в произволна посока и се надява да реализира печалба. Ако позицията бързо се превърне в губеща, системата отваря по-голяма позиция в обратната посока, разчитайки, че тя ще спечели достатъчно, че да покрие загубата от първата, която също остава отворена. Отново и тук не се прибират загуби, затварят се единствено "кошница" от позиции когато сумарно са на печалба. При силен тренд всичко е наред и печалбите са регулярни. Когато обаче хванете дълъг период на рейнджови движения, сметката ви бързо затъва, трупайки разходи и заемайки все повече свободни средства до самият и край.

Единствената цел на този тип системи е да се възползват от слаби и/или некомпетентни инвестиционни посредници, които имат забавяне в котировките, спрямо най-добрите в бранша. Това което прави системата е да следи два източника на котировки, като извършва сделки при по-бавния, осланяйки се на информацията от по бързия. Тези системи работят с много малко средства и за много кратко време. Инвестиционните посредници бързо откриват подобни опити за "манипулации" след което клиента бива изгонен, печалбите са одържани в полза на брокера, а в случаите, когато това е не регулиран брокер клиента може да забрави и за първоначалния си депозит.

Това са системи базирани на така наречения скалпинг. Това е тактика при която се заемат краткосрочни позиции от няколко секунди до няколко минути. Характерно за тези системи е че те дават страхотни резултати при бектестове, изключително ниски и редки загуби с колосална възвращаемост. Проблемът при този тип системи е, че те никога не работят по същия начин в реални условия. Реалните пазарни условия не позволяват светкавично изпълнение, разширяването на спреда и добавянето на слипидж също са много важен фактор поради големия и дял от печалбата. Инвестиционните посредници не обичат този тип системи тъй като те са причина за така наречения Toxic flow (токсичен поток) към доставчиците на ликвидност. Някои от инвестиционните посредници директно гонят клиенти използващи такива стратегии, други просто влошават условията им на изпълнение докато те сами не си тръгнат или просто изгубят парите си.

Системи, които са чисто и просто измама. Това може да са безпогрешни системи, които са програмирани при бектестване да прочитат данните от тестера за бъдещ период и да извършват печеливши сделки на базата на тази информация. Това може да са и популярни в интернет пространството системи на примамлива цена. В този случай получавате безполезен файл, без опция за връщане на пари.

В тази категория може да попадне всяка една от изброените по-горе. В интернет пространството е пълно със сайтове обещаващи поредния "Граал" с колосална възвращаемост срещу само 100 долара. Единственото което бихме ви посъветвали е да се замислите дали, ако имахте печеливша система щяхте да я продавате само за 100 долара?

С какво системите на AI Capital превъзхождат останалите

Нашата система търгува като професионален трейдър:

 • Система е базирана на чисто ценово поведение – без индикатори, без мартингел, без грид, без скалпиране… просто следване на тренда.
 • Съотношението печалба/загуба на всяка сделка е винаги положително – потенциалната печалба от всяка сделка е винаги по-голяма от евентуалната загуба. Това означава, че дори и да имате повече губещи от печеливши сделки, крайният резултат ще е отново положителен.
 • Разчита на реални пазарни зависимости, а не на теория за случаен пазар – отваря позиция единствено когато е налице предварително определен набор от условия. Това означава, че може да има дни, дори и седмици без нито една сделка в случай, че необходимите условия не са налични.
 • При всяка отворена сделка се използват стоп и таргет – не може да изпаднете в ситуация, в която имате позиции извън контрол. Стопа и таргета се задават директно с поръчката за отваряне на позиция, евентуалната загуба е винаги пресметната. Благодарение на това, не се „влачат“ дългосрочно губещи позиции, които са предпоставка за фалит.
 • Интегриран мъни мениджмънт – системата ни притежава алгоритъм за контрол на обема с който се търгува. Изчисленията се правят за милисекунди, на база текущия баланс на сметката и предварително зададения риск параметър.
 • Риск параметър – това е показател който в комбинация с мъни мениджмънта осигурява най-ефективно управление на сметката. По-висок риск параметър означава по-висок дроудаун и толерантност към загуби за сметка на значително по-високи печалби. Благодарение на тази настройка вие може да бъдете от агресивен спекулант до консервативен инвеститор.

Система притежава вградена защита срещу редица нелоялни тактики, използвани от некоректни инвестиционни посредници:

 • Слипидж филтър – ако слипиджа превиши зададената стойност, роботът няма да отвори никаква сделки до нормализиране на условията за търговия.
 • Спред филтър – ако спредът надвиши зададената стойност, роботът няма да отвори позиция до нормализиране на условията за търговия. Тази защита може да ви спаси не само от вашия брокер, който може да се опита да влоши вашите търговски условия и изпълнение, но също и в случай на събитие от типа „черен лебед“. В случай на такива събития плаващият спред може да се увеличи стотици и дори хиляди пъти. В последните години имаше много такива случаи, пример могат да бъдат премахването на прага за швейцарския франк от SNB и Брекзит.
 • Процент на защита на собствения капитал – ако загубата за деня надхвърли зададената стойност, роботът ще затвори всички отворени сделки и няма да отвори нови до края на деня. Нашата система е пригодена за висока волатилност, но ни е известно, че няма нищо невъзможно на пазарите и искаме да бъдем подготвени и да можем да продължим да търгуваме и „утре“ дори и при най-лошия сценарий.

Sign up for our Free Course

Understanding Auto Trading

and you will receive
Special Bonus

1 month free use of our Trading System